Innovaties in ons vakgebied houden wij scherp in de gaten. Daarbij blijft voor ons uw veiligheid altijd voorop staan. Meerdere klinieken in Nederland maken op dit moment reclame met een nieuwe ooglaserbehandeling: de SMILE (SMall Incision Lenticule Extraction) methode. Deze procedure is volledig anders. Oogartsen die deze techniek toepassen, gebruiken alleen nog de FemtoSecond laser. Hiermee maken ze een ultradun lensvormig schijfje in de ooglens, genaamd lenticule, en een kleine toegang van 2 millimeter. Dit schijfje dat de laser creëert, bevat de precieze waarden die de oogsterkte corrigeert. De chirurg verwijdert de lenticule door de kleine opening van 2 millimeter in het intacte hoornvlies. Er wordt dus geen flapje gemaakt. Het hoornvlies verandert hierdoor van vorm, met als resultaat dat de lichtbrekingsfout van het oog wordt gecorrigeerd. Als voordeel wordt genoemd dat de procedure sneller is en minder kans geeft op droge ogen.

LASIK is nog steeds de gouden standaard
Tijdens het NOG Congres in maart in Groningen, het SOE Congres in juni in Wenen hebben wij met vakgenoten gepraat en presentaties gevolgd over deze nieuwe ontwikkeling. In Wenen werd nadrukkelijk gesteld dat de LASIK methode nog steeds de gouden standaard is. Op basis hiervan hebben we besloten de SMILE behandeling voorlopig niet aan te bieden aan onze cliënten

Waarom geen SMILE?
Er zijn meerdere redenen

  1. Wij hebben nog veel vragen bij deze manier van werken. Er wordt een stuk uit het hoornvlies weggesneden en geen flapje daarin gemaakt zoals dat al vele jaren gebeurt. Herbehandeling van het oog kan dan alleen met een PRK en het resultaat daarvan is nog niet voorspelbaar, vanwege het gebrek aan ervaring.
  2. Het argument dat deze methode minder droge ogen geeft, kunnen wij ook niet staven. De laser snijdt door kleine oogzenuwen heen en juist dat veroorzaakt droge ogen. Collega’s uit het buitenland geven aan dat wat droge ogen betreft, er na drie weken klinisch geen waarneembaar verschil meer is tussen een SMILE en LASIK behandeling.
  3. Het visueel herstel na een LASIK behandeling is sneller. U kunt de volgende dag scherp zien. Na een SMILE behandeling kan dat een week tot twee weken duren.
  4. Het voordeel van de SMILE methode zou zijn dat de sterkte van het hoornvlies niet wordt beïnvloed. In een recente publicatie (april 2015) in een toonaangevend vakblad wordt aangetoond dat dit voordeel er niet is.
  5. De SMILE methode is alleen bruikbaar voor bijziendheid, dus de min-sterktes en niet geschikt voor het behandelen van kleine afwijkingen. Alleen hoge afwijkingen zijn hiermee te corrigeren. Met de LASIK methode kunnen we zelfs afwijkingen tot -0,5 behandelen en ook plus-sterktes tot +4.
  6. Tijdens elke behandeling maakt het oog minuscule bewegingen. Dat gebeurt vanzelf. De LASIK laser corrigeert bewegingen en draaiingen van het oog. Als het oog draait, draait het apparaat automatisch mee. Het apparaat dat voor de SMILE behandeling wordt gebruikt, doet dat niet. Voor cilinderbehandelingen is LASIK dus nauwkeuriger.
  7. De SMILE methode is pas zeer recent op de markt. Er zijn nog helemaal geen resultaten en effecten bekend op de lange termijn. De methode met de Excimer laser die wij toepassen wordt al meer dan 30 jaar uitgevoerd en heeft zich bewezen op de lange termijn.

Eerst resultaten op lange termijn afwachten

Kortom, de veiligheid van uw ogen is met deze methode niet gegarandeerd. Dat is voor ons voldoende argument om hiermee nog niet aan de slag te gaan. We houden uiteraard deze ontwikkeling nauw in de gaten. Mocht deze behandeling op langere termijn toch veilig blijken en goede resultaten behalen, dan staan we hier uiteraard voor open. Maar zolang de veiligheid van uw ogen niet duidelijk is aangetoond, nemen we deze behandeling niet op in ons pakket.