Slechter zien doordat uw ogen ouder worden

Met het ouder worden van uw lichaam, komen ook uw ogen op leeftijd. Tijdens het ouder worden treedt presbyopie op: dit is verlies van flexibiliteit in het oog. Zowel uw ooglens als de oogspieren kunnen blijvend verharden en daardoor kunt u dichtbij minder goed zien. U heeft dan een leesbril nodig. Presbyopie heeft niets te maken met het hoornvlies en kan dus niet goed met laseren verholpen worden. Multifocale of accommoderende lensimplantaten bieden wel een oplossing.

Worden uw armen te kort?
Presbyopie, ook wel ouderdomsverziendheid genoemd, begint wanneer lezen zonder (plus) bril een probleem wordt. ‘De armen worden tekort’, zoals dat in de volksmond heet. Door de ouderdom van uw hoornvlies en oogspieren kan de ooglens op korte afstand moeilijker scherpstellen.

Rond de 45 jaar
Presbyopie begint rond de leeftijd van 45 jaar. Iedereen die tot op dat moment nooit een bril heeft gebruikt, zal er niet aan ontkomen. Bent u bijziend en draagt u een bril of contactlenzen? Dan kan u tot op hoge leeftijd zonder bril (of met een zwakkere min bril) blijven kijken! Wel is de leesafstand dan niet altijd ‘handig’.

Lezen zonder leesbril
Door ouderdomsverziendheid kunt u afhankelijk worden van een leesbril. Een laserbehandeling kan dit probleem niet verhelpen. Multifocale of accommoderende lensimplantaten bieden wel een oplossing. Mensen van 45 jaar en ouder, die hun ogen laten laseren om bijziendheid te verhelpen en altijd goed konden lezen zonder bril, kunnen na de behandeling een leesbril nodig hebben ten gevolge van presbyopie.