Niet scherp zien door cilindrische afwijkingen

Er kunnen verschillende afwijkingen in uw oog zijn die ervoor zorgen dat u niet scherp ziet. Naast bijziendheid en verziendheid, kunt u ook last hebben van een cilinderafwijking. Dit veroorzaakt een wazig en vervormd beeld. Deze afwijking kan op zichzelf staan of in combinatie met bij- of verziendheid. Ooglaseren kan deze afwijking opheffen, waardoor u weer scherp ziet.

Cilindrische afwijking (astigmatisme)
Om een normale gezichtscherpte te kunnen hebben, moet het hoornvlies een gelijke kromming hebben in alle richtingen. Personen met een astigmatisme, oftewel een cilindrische afwijking, hebben een hoornvlies dat in de ene richting meer gekromd is dan in de andere. Het voorvlak van het hoornvlies is niet bolvormig, maar ovaal. Daardoor is de breking van het licht in de ene richting niet hetzelfde als in de andere richting. Er zijn twee brandpunten in plaats van 1, waarbij bijvoorbeeld de ene voor het netvlies valt en het andere erachter. Het oog heeft dan een cilinder en het beeld is onscherp.

Laat uw cilinder corrigeren
Astigmatisme kan regelmatig of onregelmatig zijn. Regelmatig komt het meeste voor. Een onregelmatig cilinderafwijking wordt meestal veroorzaakt door littekens in het hoornvlies. Als een cilinder niet wordt gecorrigeerd heeft dat invloed op het gezichtsvermogen. Hoe hoger de cilinder, hoe minder goed u kunt zien. Een van de oplossingen is uw ogen laten laseren of een lensimplantatie.

Aanvraag
Welke behandeling het beste resultaat voor u geeft, bepalen we aan de hand van de gratis Quickscan en het uitgebreide vooronderzoek. Maak hiervoor direct een afspraak via ons contactformulier.