Steeds vaker ontvang ik mensen met staar die in het recente of verre verleden een ooglaserbehandeling hebben ondergaan. Ze vragen zich af of een staaroperatie dan nog wel mogelijk is. Gelukkig kan ik hen geruststellen: als uw ogen zijn gelaserd, is staar nog steeds met een zeer laag risico te behandelen.

Staar is een vertroebeling van de ooglens. Die vervangen we door een kunststof lens met een bepaalde sterkte. Als het oog is gelaserd, is het lastiger om te berekenen welke sterkte de kunststof lens moet krijgen. Daardoor is de kans iets groter dat uw ogen niet helemaal op een sterkte van nul uitkomen. Voor de meeste mensen is de reststerkte na de operatie zo klein, dat zij geen bril of contactlenzen meer nodig hebben voor veraf. Een klein percentage kiest voor nabehandeling met de laser, voor het laatste restje sterkte.

Hoe het komt dat die berekening iets lastiger is? De brilsterkte wordt bepaald door drie onderdelen die nauw met elkaar samenwerken: het hoornvlies, de ooglens die daarachter zit en de lengte van het oog. Tijdens een laserbehandeling veranderen we iets aan de bolling van het hoornvlies. Die verandering heeft invloed op de berekening. Voor de staaroperatie bespreken we goed met u wat u kunt verwachten. U hoeft zich overigens geen zorgen te maken of een laserbehandeling een groter risico op staar geeft. Daar tussen is helemaal geen verband. Er is dus geen enkele reden om een laserbehandeling of staaroperatie uit te stellen.

Graag nodig ik u uit voor een quickscan tijdens kantooruren. Meld u aan via onderstaande formulier, dan gaan wij onderzoeken welke behandeling voor uw ogen de beste is.

Dr. E.M. Busch
oogarts Correct Vision