Er lijkt een heuse stormloop te ontstaan op klinieken die ogen laseren. Dit komt omdat deze behandelingen zeer waarschijnlijk alleen dit jaar nog fiscaal aftrekbaar zijn. Ook een run op brillen of contactlenzen en een versneld bezoekje aan de tandarts liggen in het verschiet.

De belastingservice van FNV Vakcentrale en ooglaserklinieken zien een groeiende interesse om dit soort zorgkosten op te voeren voor het einde van 2008. “Mensen proberen gauw nog een slag te slaan, omdat volgend jaar deze kosten zo goed als zeker niet meer kunnen worden afgetrokken bij de fiscus”, stelt FNV-belastingexpert Ymi Knaap.

Dit jaar is er nog een waslijst aan ziektekosten die van de belasting afgetrokken kunnen worden wanneer de polis van de zorgverzekeraar ze niet vergoedt. Die regeling gaat echter op de schop. “Mensen zullen daardoor steeds vaker dure aanvullende pakketten moeten afsluiten bij de zorgverzekeraars om hun kosten wel gedekt te krijgen”, meent FNV’er Knaap.

Doel van de plannen is meer mensen waarvoor de regeling bedoeld is (chronisch zieken en gehandicapten) er van te laten gebruikmaken. Hoe de nieuwe regeling eruit komt te zien, is volgens belastingdeskundige Bert Bongers nog niet helemaal duidelijk. ” Dat het mes erin gaat, is glashelder, want de maatregelen zijn bedoeld om geld te besparen”, aldus Bongers. Bij de particuliere oogkliniek Eyescan hebben de eerste klanten zich al gemeld.

“Wat je merkt, is dat de mensen er al een tijdje tegenaan hikken om hun ogen te laten laseren en dat ze dit zien als dé reden om de stap over de drempel te zetten” , aldus Eyescan, die op haar eigen website inmiddels een rekenmodel heeft aan de hand waarvan cliënten hun fiscale voordeel kunnen becijferen.

Bron: Telegraaf