Projectomschrijving

Twee jaar terug kreeg ik steeds meer problemen als ik achterin een vergaderzaal zat

Naast de Crystalens HD is nu ook de Crystalens AO beschikbaar. Het is de eerste accommoderende, asferische aberratieneutrale lens op de Nederlandse markt. Door de uniforme lenspower van centrum tot rand kunnen artsen hiermee een bredere range van patiënten bedienen. De aberratievrije optiek is onafhankelijk van de pupilgrootte en decentratie, waardoor betrouwbaardere uitkomsten zijn te verwachten. Maar wat betekent dit concreet voor de patiënt? Eén van de eerste Nederlanders met een Crystalens AO vertelt.

“Een geweldige uitvinding”

Consultant Jos Kerkhoven (59) uit West Knollendam staat bij optische noviteiten zelden achteraan. “Ik was ook een van de eersten in Nederland met zachte contactlenzen”, vertelt de Noord-Hollander. “Ik deed begin jaren zeventig aan topsport: trampolinespringen. Ik ben een paar keer Nederlands kampioen geweest. Een bril is natuurlijk waardeloos als je door de lucht draait. In 1972 droeg ik al zachte contactlenzen.”

Hij had echter niet verwacht dat hij ook een van de eersten zou zijn met een nieuw type implantlens. Bijna 39 jaar droeg hij probleemloos contactlenzen. Hij genoot met volle teugen van zijn veelzijdige hobby’s, waaronder varen met de boot, biljarten en voetbal kijken. “Mijn vrouw en ik varen heel veel. Je bent vanuit hier in een uur in Amsterdam. Afgelopen zomer zijn we heel Zuid-Nederland door geweest.”

De eerste signalen dat er iets mis was, kreeg hij tijdens zijn werk. “Twee jaar terug kreeg ik steeds meer problemen als ik achterin een vergaderzaal zat. Ik kon de powerpoint-presentaties niet goed meer zien. Ik dacht elke keer: wat staat er nou toch?” Toen hij in het Ajax-stadion ook het elektronisch scorebord steeds moeilijker kon lezen, besloot hij advies in te winnen. “Ik kon op gegeven moment de namen van de spelers niet meer lezen. En dat werd steeds erger. Wat bleek: mijn rechteroog was twee dioptrie achteruitgegaan. In één jaar tijd. Eenzijdige staar.”

“Helemaal perfect”

Nadat hij zich had verdiept in de materie en zich had laten informeren, besloot hij te gaan voor de Crystalens AO. “Dokter Meriwani zei er wel bij dat ik er rekening mee moest houden dat ik nog een leesbril nodig zou hebben.” De operatie vond plaats afgelopen oktober, in Medisch Centrum Alkmaar. “Het viel erg mee. Ik vind het erger om naar de tandarts te gaan voor een kies die moet worden geboord. Ze brengen je naar een operatiekamer, dus je bent altijd gespannen. Maar ik heb niets gevoeld. Ik ben met druppels verdoofd en dat ging perfect. Binnen twee uur was ik weer weg.”

De volgende dag ging een wereld voor hem open. “Ik zag meteen, nadat de pleister eraf mocht. Je kan hier prachtig mooi naar buiten kijken. Ik zei meteen tegen mijn vrouw: ‘Het is ongelooflijk’. Op ongeveer vijf kilometer staat een zendmast en die kon ik daarvóór echt niet zien. Maar vanaf dat moment wel. In het begin zag ik wel halo’s rond lantaarns, maar dat trok na ruim een week weg. Dat kwam waarschijnlijk nog door de vergrote pupil.”

Het zien op opstand was meteen goed. “Ook de middenafstand, zoals televisie kijken, was perfect. Het lezen viel wat tegen.” Dit verbeterde toen de contactlens in zijn linkeroog van 4.25 werd vervangen door een contactlens van 3.25. “Sindsdien kan ik alles weer lezen. Ik had met mijn contactlenzen ook altijd al monovision. Het is nu echt helemaal perfect. Ik kan het iedereen aanraden. Een geweldige uitvinding.”

“Huiverig om dat te doen”

Jos Kerkhoven was de eerste patiënt bij wie Meriwani een Crystalens AO implanteerde. “Deze lens is bij uitstek geschikt voor een eenzijdig geval van cataract”, aldus de oogarts. “Mijn ervaring met aan één kant een multifocale lens en aan de andere kant een natuurlijke lens is dat het beeldverschil toch storend kan zijn. Het ene oog heeft dan halo’s en contrastvermindering en het andere oog niet. Ik ben huiverig om dat te doen, om geen ontevreden patiënten te krijgen.”

Toch was ook Meriwani positief verrast door het resultaat met zijn eerste Crystalens AO. “De uitkomsten zijn verbluffend. Deze patiënt presteert beter dan ik had gedacht dat hij zou doen.” Een bijkomend aspect is dat de Crystalens AO iets minder hoge eisen stelt aan de operateur dan de HD-versie. “De AO is meer vergevingsgezind, operatief gezien.”