Projectomschrijving

Een totaal nieuwe wereld gaat voor me open

Op zaterdag 14 april 2007 had mevrouw Brink een radiogesprek met de verslaggever van het radioprogramma KRO Goudmijn over haar PRK behandeling bij Correct Vision. Onderstaand een kort verslag van het radiogesprek of luister hier het gesprek.

Logo-KRO-Goudmijn-interview-mevrouw-BrinkMevrouw Brink: Om te beginnen, ik lig dit eerste mooie weekend van dit jaar in bed. En eigenlijk met heel veel plezier ook. Ik ben geboren met een oogafwijking. Ik was zwaar bijziende en op mijn vierde droeg ik al een bril. Links was veel erger dan rechts. En doordat ik een cilinder in mijn linkeroog had, zag ik ook geen dieptes. Ik kon geen afstanden inschatten. Inmiddels ben ik 52 en werd ik ook nog eens verziend, waardoor ik dus vijf problemen had in twee ogen. En brillen hielpen niet meer, ook geen brillen van duizend euro. En op een bepaald moment begon ik te denken: “Ja waar moet dat heen?”, “Als ik nog eens tien jaar verder ben, dan loop ik met een stok.”

Mevrouw Brink: Na een heftige verbouwing van het huis, heb ik twee à drie weken geleden het besluit genomen. Er was precies genoeg geld over, ik ga eens kijken of ik gelaserd kan worden. Ik ben vorige week donderdag onderzocht in het ziekenhuis in Alkmaar. Ze zagen het wel zitten. Ik ben afgelopen donderdag gelaserd en…. ja, een totaal nieuwe wereld gaat voor me open. Ik weet niet wat me gebeurd. Ik weet echt niet wat mij overkomt. Ik loop op wolken sinds afgelopen donderdag.

Radio verslaggever: En wat ziet u dan?
Mevrouw Brink: Ik zie de blaadjes in de bomen zonder bril.

Radio verslaggever: Nou, wat mooi zeg!
Mevrouw Brink: Ja, dat is ongelooflijk. En ik heb nog steeds van die bandagelenzen in, om de boel te beschermen, want allebei mijn ogen zijn gedaan. Dus ik zie heel wazig, maar ik zie zoveel detail. En dat niet alleen, maar ik word ook niet meer duizelig en naar als ik probeer te kijken zonder bril. Het is een wonder!

Radio verslaggever: En wat is het eerst wat je zag, waarvan je dacht hè?
Mevrouw Brink: Nu, ze halen er een laagje af met een haakje, en op het moment dat ik dat zag, zag ik voor het eerst in mijn leven een helder lichtje. Dat was de machine boven mij, de computer, waar de laser uit zou komen. Ik zei al tegen mijn man, voor de operatie, ik kan mij geen voorstelling maken wat het is om te zien zonder bril.

En ik lig er zo van te genieten! Ik heb best nog wel wat pijn, vooral de eerste twee dagen waren pijnlijk. Maar ik lig er zo van te genieten. Ik weet echt niet wat mij overkomt, ik ben zielsgelukkig!

Radio verslaggever: Nou, wat fijn! En u ligt nu op uw kamer? U kunt neem ik aan naar buiten kijken?
Mevrouw Brink: Ja, liggen is het lekkerste. En ik kan de bomen zien hier buiten en in een klein hoekje de zon. Ik kan alleen nog niet in de zon kijken, maar ik zie dat het mooi weer is.

Radio verslaggever: En je voelt dat het mooi weer is?
Mevrouw Brink: Ja, maar het maakt mij geen bal uit dat het mooi weer is en ik hier in bed lig. Ik lig hier met groot plezier op dit moment. En ik ben ook een doener, ik ben graag bezig. Maar zelfs dat gewone liggen vind ik al heerlijk. Naar mijn plafond kijken en dan die noesten in het hout zien. Ik wist helemaal niet dat er noesten in zaten!

Radio verslaggever: Nu, wat fijn. Maar dat blijft ook zo? Dat gaat niet meer weg?
PRK-mevrouw-brinkMevrouw Brink: Ja, ze hebben mij verzekerd dat ze mij kunnen afhelpen van zowel mijn bijziendheid als mijn verziendheid. Nu ja, en sowieso het evenwicht is terug in mijn ogen, dat voel ik. Ik zie evenwichtig met twee ogen. Wat ik nog zal zijn is verziend, maar dat is een kwestie van een leesbrilletje.

Ik kan het echt iedereen adviseren, het is fantastisch! Ik heb het wel bewust in het ziekenhuis gedaan en daar meer geld voor betaald omdat mijn ogen me toch kostbaar zijn.

Radio verslaggever: Ja, ik begrijp het. En nu wilt u het plaatje, en nu begrijp ik het helemaal, ‘I can see clearly now’ van Lee Towers.
Mevrouw Brink: Juist, dat leek mij heel erg toepasselijk.