DEN HAAG – Prijzenslag in de ooglaserbranche verontrust de Inspectie voor de Gezondheid. Die duikt erin.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg start een onderzoek naar klinieken die laserbehandelingen uitvoeren om het gezichtsvermogen te herstellen. Volgens de Inspectie lopen patiënten risico’s, omdat de centra soms artsen inzetten die geen oogspecialist zijn. Ook zou er verouderde apparatuur worden gebruikt.

Inspecteur-generaal Gerrit van der Wal kondigde dat gisteren aan tijdens een congres. Volgens hem ligt de oorzaak van de riskante situatie in een prijzenslag die de ooglaserbranche in zijn greep heeft.

Centra die deze ingrepen uitvoeren,schoten afgelopen jaren als paddestoelen uit de grond. Het aantal mensen dat zich jaarlijks laat behandelen, zo’n 10.000, groeit veel minder snel.

De prijzen daalden daardoor spectaculair. Een aantal jaren geleden kostte een behandeling nog minstens 4000 euro. Nu bieden sommige klinieken de ingreep al vanaf 1000 euro aan voor beide ogen. Volgens oogspecialisten is het onmogelijk voor dat geld fatsoenlijke zorg te leveren.

Het AD berichtte in het voorjaar van 2005 al over de risico’s van stuntprijzen in de oogklinieken. Het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap riep de Inspectie toen op in te grijpen ‘om de veiligheid van consumenten te waarborgen’. De Inspectie liet daarop weten dat er een onderzoek liep naar twee centra.

Volgens Van der Wal is het aantal meldingen over gevaarlijke situaties inmiddels opgelopen tot vijf. ,,We willen weten of er sprake is van een structureel probleem.”

Bron: AD, door RONALD VAN GEENEN