Alkmaar – Bij multifocaal laseren wordt het hoornvlies van het oog zodanig gevormd, dat de klant zowel in de verte als dichtbij scherp kan zien. Dit is vooral van belang voor mensen ouder dan ongeveer 45, die vaak aan een leesbril moeten.

,,Als je een min-afwijking hebt, kun je dat verhelpen door het hoornvlies met een laserbehandeling een beetje af te vlakken. Bij een plus-afwijking kun je het juist wat steiler maken. Bij ouderdomsverziendheid echter ga je de lens een heel ander profiel geven. Er zijn twee mogelijkheden: het leesdeel centraal op het hoornvlies laseren of ergens halverwege de rand een leesdeel aanbrangen. Dan ben je hele andere kunsten aan het uithalen dan bij het enkelvoudige ooglaseren. Onze ervaringen in het MCA zijn dat het resultaat van multifocaal laseren vaak onvoldoende is, het effect ervan vaak terugloopt naarmate je ouder wordt en er alle mogelijke bij-effecten kunnen optreden als je niet de goede plekjes behandelt. Het gaat om zeer gecompliceerde veranderingen in het hoornvlies. Fouten zijn bijna niet te corrigeren. Vooralsnog zou ik het sterk afraden.”

Den Boon raadt ge├»nteresseerden in multifocaal laseren aan ‘hun gezonde verstand te gebruiken’. ,,Het is een optisch gedurfde ingreep. Als het een fluitje van een cent zou zijn, zou iedereen het laten doen. Dat de methode niet algemeen wordt gebruikt, zegt al voldoende.” Multifocaal laseren is in opkomst Nederland. Een enkele kliniek past de techniek toe.

Bron: Noordhollandsch Dagblad 29 januari 2006