Oogarts Marije Sminia – gespecialiseerd in kinderoogheelkunde – van Medisch Centrum Alkmaar onderzocht voor haar promotieonderzoek de lange termijn effecten van de implantatie van een bijzondere kunstlens bij kinderen: de zogenoemde Artisan aphakie-lens. De resultaten, na meer dan tien jaar, tonen aan dat de Artisan lens een goed functionerende en bruikbare lens is, met voor de patiënt weinig lensgerelateerde complicaties.

Geen hechtingen

Bij kinderen met staar, ernstig oogletsel of het syndroom van Marfan is soms de implantatie van een kunstlens geïndiceerd. In zeldzame gevallen, met name bij lensverplaatsing ten gevolge van een trauma en het syndroom van Marfan, ontbreekt de nodige steun van het oorspronkelijke lenszakje. De lens moet dan op een andere manier in het oog gefixeerd worden. In die situaties kan onder andere worden gekozen voor de Artisan lens: een lens die met speciale pootjes op de iris wordt gefixeerd. Met als voordeel voor de patiënt geen hechtingen en daarmee minder complicaties.

Artisan lens

De Artisan lens bevindt zich dicht bij de belangrijke binnenste laag van het hoornvlies, het endotheel. De promovenda onderzocht daarom ook het effect van de Artisan lens op het endotheel. Zijn vond in subgroepen veranderingen in structuur van het endotheel. De gemiddelde waarden van de endotheelceltellingen waren vergelijkbaar met gegevens van niet geopereerde ogen in de literatuur.

Syndroom van Marfan

Sminia is sinds 2010 werkzaam als oogarts in MCA en heeft als aandachtsgebied de kinderoogheelkunde. Zij is ook werkzaam als kinderoogarts in het AMC en verzorgt daar voor kinderen met het zeldzame syndroom van Marfan een speciaal spreekuur.

Intensief contact

“Bij kinderen gaat het niet alleen om de oogfunctie; ook de hersenen moeten nog ‘leren’ kijken. Als daar iets niet gaat zoals dat eigenlijk moet, heeft dat effect op de ontwikkeling en toekomst van een kind. Dat vraagt dus om een speciale aanpak. Het begeleiden en informeren van patiënten en hun ouders betekent intensief contact met hen hebben en dat geeft mij heel veel voldoening”, als dus Sminia.

Promotie

Op donderdag 15 maart 2012 verdedigt oogarts Marije Sminia haar proefschrift ‘The Artisan aphakia intraocular lens in the paediatric eye’ aan de Universiteit van Amsterdam.

Update: Marije Sminia gepromoveerd

The Artisan aphakia intraocular lens in the paediatric eye  
15 maart 2012 is onze oogarts Marije Sminia gepromoveerd aan de Universiteit van Amsterdam. Het Engelstalige promotieonderzoek kunt u via de website van de UVA lezen.

Ook deze korte samenvatting is afkomstig van de UVA website: Bij kinderen met staar, ernstig oogletsel of het syndroom van Marfan moet soms een kunstlens worden geïmplanteerd. Marije Sminia onderzocht de resultaten van de Artisan aphakie-lens, die op de iris wordt gefixeerd. Dit type lens bevindt zich dicht bij de belangrijke binnenste laag van het hoornvlies, het endotheel. De klinische resultaten waren goed. Sminia vond, zelfs na ruim tien jaar, weinig tot geen lensgerelateerde complicaties en een normale endotheelceldichtheid van het hoornvlies. In subgroepen werden een grote spreiding in endotheelceldichtheid en veranderingen in de structuur van het endotheel gevonden. De implicaties daarvan zijn nog onduidelijk. Sminia concludeert dat de Artisan aphakie-lens goed voldoet; de resultaten zijn zeker even goed als die van andere, vergelijkbare soorten kunstlenzen.

Wij feliciteren Marije van harte met haar promotie en zijn bijzonder trots haar in ons team te hebben.