De wereld van oogarts Yashna van Kinderen kent geen grenzen. Op bijna alle continenten heeft hij al sporen liggen. In maart 2016 is hij neergestreken bij het Noordwest Ziekenhuis in Alkmaar, met als specialisatie vitreoretinale chirurgie (het opereren aan glasvocht en netvlies) en cataractchirurgie (staaroperaties).

,,Voordat ik de keuze voor geneeskunde maakte, had ik de onbeheersbare drang de wereld te verkennen. Hockey was voor mij de manier om rond te reizen. Zo speelde ik hockey op professioneel niveau voor een club in Australië. Daarna vertrok ik om een jaar te hockeyen in de nationale competitie van Spanje. Hierna ging ik naar Amerika om hockeykampen te leiden. Het was een geweldige tijd, maar de hockeysport zou me geen toekomst bieden.”

Na een aantal jaren rondreizen was het tijd een studie te gaan kiezen. Dat werd geneeskunde in Rotterdam. Een leerzame tijd, waarbij ook het buitenland bleef trekken. ,,Zo liep ik onder meer een co-schap op de spoedeisende hulp van een lokaal ziekenhuis in Zuid Afrika, bezocht ik ontwikkelingsprojecten op de Filippijnen en deed ik een afstudeeronderzoek naar oogtrauma’s in Nepal.”

Al snel tijdens de studie geneeskunde werd zijn interesse gewekt voor de oogheelkunde. De leuke kanten? ,,Het oog is een bijzonder orgaan. Veel diagnoses kun je met een blik in de ogen stellen; zelfs sommige niet-oogheelkundige diagnoses. Daarbij worden we geholpen door de meest fantastische apparatuur. Tegenwoordig kunnen sommige machines tot een paar micrometer nauwkeurig alle laagjes van het netvlies in kaart brengen! Dit helpt de kwaliteit van ons werk verder te verhogen. En dat is tenslotte wat we willen: onszelf continu verbeteren en elke dag de beste resultaten leveren.”

Yashna doet vooral netvliesoperaties. ,,Omdat ik daarmee mensen kan helpen die hun gezichtsvermogen dreigen te verliezen. In Alkmaar heb ik een uitdagende werkplek gevonden met fijne collega’s, waarbij het natuurlijk geweldig is dat we over de modernste apparatuur beschikken die nodig is voor netvlieschirurgie.”