Afgelopen jaarwisseling zijn door vuurwerk uiteindelijk 20 mensen blind geworden aan één oog. In totaal liepen 237 mensen aan één of twee ogen letsel op: 30% daarvan was blijvend letsel en 50% van alle slachtoffers was 21 jaar of jonger. Uit deze cijfers blijkt dat het van groot belang is om je ogen goed te beschermen tijdens de periode dat er vuurwerk afgestoken mag worden. Om hier een bijdrage aan te leveren, stelt Pearle Opticiens Haarlem gratis vuurwerkbrillen beschikbaar voor alle basisschoolleerlingen van groep 7 en 8. De kinderen van de Bos en Vaart school ontvingen vrijdag de eerste vuurwerkbrillen uit handen van Don Hoogendoorn, optometrist, en Marije Sminia, oogarts.

Basisschool-leerlingen-vol-aandacht

Vuurwerkbril even vanzelfsprekend als een autogordel
Tjeerd de Faber, oogarts in Het Oogziekenhuis Rotterdam en vuurwerkwoordvoerder van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap, ondersteunt de landelijke actie van harte. “Teveel kinderen raken tijdens Oud & Nieuw gewond aan hun ogen door vuurwerk. Daarom kunnen we niet vaak genoeg benadrukken dat het belangrijk is een vuurwerkbril op te zetten, zowel als je zelf vuurwerk afsteekt als wanneer je ernaar kijkt. Het dragen van een vuurwerkbril moet even vanzelfsprekend worden als het dragen van een autogordel”, aldus De Faber.

Bewustwording en bescherming
Hans van der Heyden, directeur Pearle Opticiens, vertelt waarom Pearle deze actie heeft opgezet: “Pearle Opticiens staat voor deskundige en betaalbare oogzorg. Het voorkomen van oogproblemen sluit daar natuurlijk goed bij aan. Als grootste winkelketen in de optiek hebben wij hierin ook een voorbeeldfunctie. Het is belangrijk dat zowel kinderen als volwassenen zich bewust worden van de gevaren van vuurwerk en een vuurwerkbril opzetten tijdens Oud & Nieuw. Wij dragen daar graag aan bij. Het zijn tenslotte wel je ogen.”

De gratis vuurwerkbrillen zijn tot en met 31 december af te halen bij de winkels van Pearle Opticiens (zolang de voorraad strekt).