Een lensimplantatie stap voor stap

Een lensimplantatie vindt plaats een operatiekamer van het Medisch Centrum Alkmaar. De operatie vindt poliklinisch plaats en duurt ongeveer een half uur. Via een klein sneetje aan de rand van het hoornvlies wordt de kunstlens in het oog gebracht en vóór de pupilopening geplaatst. Met de speciale “haakjes”, wordt het lensje aan de iris bevestigd. De natuurlijke lens blijft in het oog.

Klein sneetje aan de rand van het hoornvlies
Daarna wordt er nog een onopvallend klein gaatje in de iris gemaakt om de natuurlijke vloeistofstroom in het oog op gang te houden. Het sneetje aan de rand van het hoornvlies wordt met enkele hechtingen gesloten (niet bij een Artiflex lens). De kunstlens hoeft later niet meer te worden vervangen of verwijderd, tenzij er een bijzondere situatie optreedt of als er op latere leeftijd staar in de eigen ooglens ontstaat.

Verband en oogkapje
Na de operatie wordt het oog afgedekt met een verband en oogkapje en daarna wordt u weer wakker van de narcose. De totale duur van voorbereiding, operatie, herstel en instructie ná de operatie is ongeveer twee uur.

Enkele weken later volgt het tweede oog
Enkele weken later wordt het tweede oog behandeld. Het eerste oog moet eerst goed zijn hersteld voordat het tweede oog wordt geopereerd. In deze periode kunt u last hebben van het verschil in brilsterkte. Na de tweede operatie is het evenwicht hersteld.

Pijn
Pijn is ongebruikelijk na een implant operatie. Wel kan een zanderig, prikkerig gevoel optreden, dat binnen 1-2 dagen is verdwenen.

Heeft u vragen hierover? Stel ze gerust!