Veel contactlensdragers hebben last van droge en geïrriteerde ogen en willen goed kunnen zien zonder hun lenzen. Een reden om te kiezen voor een laserbehandeling. Maar een behandeling kan in sommige gevallen zorgen voor nog drogere ogen. Juist daar ligt een uitdaging voor de oogartsen van Correct Vision.

Een oog moet altijd vochtig blijven, legt Dr. Sabah Meriwani, een van de zes oogartsen van Correct Vision in Alkmaar uit. Hij is een erkend en geregistreerd refractiechirurg. ,,De hoeveelheid en kwaliteit van het traanvocht zijn van belang bij de keuze van de behandeling. Sommige mensen produceren niet genoeg traanvocht of traanvocht van een slechte kwaliteit om hun ogen goed vochtig te houden. Dat zorgt voor irritatie en soms heeft het invloed op het gezichtsvermogen.”

Goede analyse vooraf

Mensen die van hun bril of contactlenzen afwillen en zich melden voor een laserbehandeling, ondergaan eerst een uitgebreid vooronderzoek. Die analyse is nodig om te kiezen voor de juiste behandelmethode. Dit vooronderzoek duurt ongeveer anderhalf uur. ,,We bekijken uw ogen dan heel nauwkeurig. We controleren onder meer hoe lang uw ogen vochtig blijven zonder te knipperen, meten hoeveel traanvocht uw ogen aanmaken en kijken naar de kwaliteit van het traanvocht. Als de hoeveelheid binnen de normale grenzen blijft, dan is een laserbehandeling geen probleem. Maar bij sommige mensen is de traanproductie verlaagd. De mate is van belang of een laserbehandeling wel of niet kan doorgaan.”

Behandelmethodes

Bij een LASIK of INTRLASIK behandeling worden bij het maken van het flapje de uiteinden van enkele zenuwtjes in het hoornvlies doorgesneden. De hersenen ontvangen daardoor minder zenuwprikkels als het oog droog is. ,,Een tot twee jaar na de behandeling is alles weer teruggekeerd naar de oorspronkelijke toestand. Tot die tijd kunt u last hebben van droge ogen. Als u voor de behandeling al te weinig traanvocht aanmaakt, is deze behandeling niet verantwoord. Een alternatief kan in sommige gevallen een PRK of LASEK behandeling zijn. Deze methoden blijven iets meer aan de oppervlakte van het oog. Ook een lensimplantatie kan soms een goede keuzemogelijkheid zijn.’’

Oogdruppels

Na de behandeling moeten patiënten hun ogen druppelen met kunsttranen. ,,Hoeveel en hoelang verschilt per persoon. Sommige mensen hebben het helemaal niet nodig. Gedurende twee jaar na de behandeling bieden we uitgebreide nazorg en controle. Eventueel als de overlast te groot is, stoppen we minuscule plugjes in de afvoerbuisjes in de beide ooghoeken, zodat het traanvocht en de druppels minder snel weglopen naar de neus. Dat biedt veel comfort.” Het gevoel van droge ogen hoeft niet altijd tot het afraden van een laserbehandeling te leiden. ,,De grootste groep mensen heeft weinig tot geen last. Een goede analyse van te voren voorkomt veel last achteraf.”