De veilige omgeving van de Poli Oogheelkunde (Alkmaar)

De poli oogheelkunde is onderdeel van het ziekenhuis in Alkmaar. Een groot topklinisch opleidingsziekenhuis en behoort tot de beste ziekenhuizen van Nederland. Er worden bovendien veel artsen opgeleid en wetenschappelijk onderzoek gedaan. Het ziekenhuis werkt vaak samen met de andere ziekenhuizen in Noord-Holland Noord, zoals in Hoorn en het in Den Helder. De samenwerking heeft ook betrekking op laboratoriumvoorzieningen, facilitaire dienstverlening en opleidingen.

Gerenommeerde afdeling Oogheelkunde
Correct Vision maakt deel uit van de gerenommeerde afdeling Oogheelkunde in het ziekenhuis. Deze Kliniek voor Oogheelkunde omvat verder de afdelingen algemene oogheelkunde, Optometrie, Orthoptie, Contactlenzen, Low Vision en Cosmetiek.

Optometrie
Optometrie wordt uitgevoerd door een optometrist. Een optometrist is een HBO-opgeleide paramedicus. Hij of zij onderzoekt het oog op afwijkingen, kan oogmetingen verrichten, herkent oogziekten en voert controles uit bij cliënten met diabetes en glaucoom. De optometrist werkt nauw samen met de oogarts en als er afwijkingen gevonden worden, vindt er direct overleg plaats met de arts. Het is altijd de oogarts die de behandeling begint. Er zijn algemene optometriespreekuren parallel aan het spreekuur van de oogarts, zodat de patiënt op een kortere termijn gezien kan worden dan voorheen. Ook zijn er speciale optometriespreekuren, die geheel zelfstandig door de optometrist gedaan worden, waaronder een specifiek Low Vision spreekuur.

Orthoptie
Orthoptie betekent ‘recht kijken’. Een orthopist wordt ingeschakeld als er iets mankeert aan de oogstand of aan de samenwerking van de ogen. Op de polikliniek oogheelkunde werken 4 orthoptisten. Zij onderzoeken, diagnostiseren en behandelen onder andere scheelzien, een lui oog, dubbelzien, oogspierafwijkingen, brilafwijkingen bij kinderen en hoofdpijn/leesproblemen veroorzaakt door problemen met de samenwerking van de ogen.

Contactlenzen
De afdeling Contactlenzen binnen de Kliniek voor Oogheelkunde werkt samen met Oculenti. Oculenti heeft ruim 50 jaar geleden als eerste de contactlens in Nederland geïntroduceerd. Ervaren specialisten van Oculenti passen in samenwerking met de oogartsen contactlenzen aan in ziekenhuizen door heel Nederland, inclusief veel Academische Ziekenhuizen. In het ziekenhuis in Alkmaar verzorgt Oculenti sinds 1999 de contactlens service.

Cosmetiek
Cosmetische ooglidoperaties zoals bijvoorbeeld een blepharoplastiek, zijn chirurgische ingrepen die worden verricht om overtollig huidweefsel, vaak samen met spier en vet, te verwijderen. Ook hierin zijn de oogartsen van Correct Vision goed getraind.