Het vervangen van een ooglens stap voor stap

Het vervangen van de eigen lens door een kunststoflens wordt operatief gedaan. Komt u in aanmerking voor lensvervanging, dan maken we een afspraak voor de operatie. Deze vindt onder narcose plaats in de polikliniek van Correct Vision in het Medisch Centrum Alkmaar en duurt ongeveer een half uur. De totale duur van voorbereiding, operatie en herstel is ongeveer 1,5 uur.

  • als u op de operatiekamer komt, worden de laatste voorbereidingen getroffen
  • als u narcose krijgt, bent u vanaf dit moment in slaap
  • wij maken de huid rond uw oog schoon met een antiseptische oplossing. Daarna wordt uw gezicht losjes bedekt met een steriele doek
  • er worden kleine sneetjes in het hoornvlies gemaakt en de eigen lens wordt verwijderd met behulp van de phaco machine
  • als de eigen lens is verwijderd, wordt de kunstlens in het lenszakje geplaatst
  • na de operatie wordt het oog afgedekt met een verband en oogkapje en daarna wordt u weer wakker van de narcose. Hierover leest u meer op de pagina over ‘Nazorg’.

Enkele weken later volgt het tweede oog
Enkele weken later wordt het tweede oog behandeld. Het eerste oog moet eerst goed zijn hersteld voordat het tweede oog wordt geopereerd. In deze periode kunt u last hebben van het verschil in brilsterkte. Na de tweede operatie is het evenwicht hersteld.

Pijn
Pijn is ongebruikelijk na een implant operatie. Wel kan een zanderig, prikkerig gevoel optreden, dat binnen 1-2 dagen is verdwenen.

Heeft u vragen hierover? Stel ze gerust!