Lensvervanging: de beste methode bij onder andere grijze staar

Bij hoge graden van bijziendheid, (ouderdoms-)verziendheid of staar is ooglaseren of het gebruik van een Artisan implantlens niet mogelijk. Om het oog zonder hulpmiddelen toch goed te laten zien, kan de eigen lens worden verwijderd. De eigen lens wordt verwijderd en vervangen door een kunstlensje, dat de rest van het leven in het oog blijft, achter de pupil. De sterkte van de lens wordt voor de operatie bepaald met speciale apparatuur. Vooral senioren met hoge graden van ver- of bijziendheid, (ouderdoms)verziendheid en/of staar kunnen we deze behandeling aanraden.

Welke lens past bij u?
Er zijn drie soorten lenzen: de monofocale lens, de Multifocale Tecnis® lens en de Lentis® lens. Bij verziendheid of bijziendheid wordt meestal een monofocale lens ingezet. Tegenwoordig kan ook een multifocale lens worden gebruikt, waarmee tevens de leesbril in één keer, geheel of gedeeltelijk, wordt gecorrigeerd. Een andere optie bij ouderdomsverziendheid en/of staar is de Lentis ® . Voor de operatie zal de oogarts uitgebreid met u bespreken welke lens voor u de beste keus is. De voor- en nadelen van refractieve lensvervanging moeten goed worden overwogen.

Behandeling van staar
Naarmate u ouder wordt, kan staar ontstaan. Een vervelende oogziekte die uw ooglens vertroebelt, waardoor uw gezichtsvermogen geleidelijk achteruit gaat. Als wij het over staar hebben, bedoelen we grijze staar ofwel cataract, zoals de officiële wetenschappelijke naam is. Het is een progressieve aandoening: de helderheid van de ooglens kan zodanig afnemen dat men slechtziend wordt. Vaak kan een bril nog uitkomst bieden, maar uiteindelijk is een operatie noodzakelijk.

Staar vraagt om precieze operatie
Staaroperaties gebeuren in het MCA poliklinisch: als patiënt kunt u dezelfde dag nog naar huis. Eerst vergruizen en verwijderen we de vertroebelde ooglens. Vervolgens plaatsen we de kunstlens terug in het – schoongemaakte – zakje waarin de originele lens zat. Door de plaatselijke verdoving merkt u er weinig van. We maken een minuscuul sneetje (incisie). Een kleine incisie vergroot namelijk de veiligheid en versnelt de genezing. De apparatuur is inmiddels goed doorontwikkeld en zeer betrouwbaar.