Presbyopie, oftewel leeftijdsverziendheid, was ook tijdens het congres in New Orleans een veelbesproken onderwerp. Onze refractiechirurg heeft in de VS met vele grote namen uit de wereld van refractiechirurgie uitgebreid gesproken over de behandelmethodes voor presbyopie.

Presbyopie is de wetenschappelijke naam voor leeftijdsverziendheid: een veel voorkomend ongemak bij mensen die de 40 zijn gepasseerd. In de volksmond wordt wel gesproken over ‘het probleem van te korte armen’. De visie op de behandelmethodes voor presbyopie wordt de laatste tijd steeds duidelijker.

Wat te kiezen?
Op het congres zijn een aantal nieuwe trends gesignaleerd voor de behandeling van presbyopie. De kunstlensimplantaties worden steeds beter. Bijvoorbeeld door de zogenaamde multifocale implantlenzen. Er is wel gebleken dat er niet één standaard behandeling bestaat voor presbyopie. De 100% perfecte manier is nog niet gevonden. De meest geschikte methode is vooral afhankelijk van de leeftijd, brilsterkte, wensen en verwachtingen van de cliënt.

Aangezien presbyopie toeneemt met de leeftijd, kan een behandeling later toch weer onvoldoende blijken te zijn. Zelfs bij een multifocale lensimplantatie, waarbij een stabiele situatie wordt verwacht, kan in sommige gevallen naderhand toch een leesbril nodig blijken.

Eén van de behandelmethodes voor presbyopie is monovision. Dit betekent dat het dominante oog voor verzien wordt gebruikt, terwijl het andere oog het leeswerk doet. Dit kan met behulp van contactlenzen worden uitgeprobeerd. Velen blijken daarna de stap naar een meer permanente vorm van monovision te willen nemen.

Een vrij nieuwe behandelmethode is de Conductive Keratoplasty, in het kort CK genoemd. Een tijdelijke behandeling die toch wellicht nuttig kan blijken voor cliënten met presbyopie. Correct Vision zal de komende tijd deze optie verder bestuderen en de uitkomsten kritisch afwegen.

Persoonlijke benadering
Het belang van een persoonlijke benadering voor presbyopie was ook al duidelijk op het laatste Europese congres in Stockholm. Zowel de drie refractie-oogartsen als de optometristen van Correct Vision waren tijdens de congres aanwezig en hebben veel kennis en inspiratie opgedaan.

Correct Vision voert refractiebehandelingen van de hoogste kwaliteit uit en volgens de nieuwste inzichten. Experimenteren doen wij niet, maar we blijven voor- én nadelen noemen. U kunt er dus van uitgaan dat wij eerlijk zijn over de mogelijkheden én onmogelijkheden. Dat kan soms ook betekenen dat wij u adviseren nog even af te wachten, omdat er veelbelovende nieuwe ontwikkelingen gaande zijn.

Veilig
Correct Vision blijft de nieuwste inzichten en mogelijkheden op de voet volgen. Wij behandelen alleen wat veilig en redelijk voorspelbaar is en gebruiken alleen de methodes en behandelingen die de toets van kritiek kunnen doorstaan. Daar heeft u als cliënt recht op en uw ogen varen er wel bij!