De 56-jarige oogarts Henk Dragt, werkzaam in het MCA in Alkmaar, vertrekt morgen naar Cambodja om daar patiënten te helpen en lokale artsen te trainen. Dragt doet dit geheel belangeloos en zet zich op deze manier al jaren in voor de stichting Eye Care Foundation.

Zinvol werk
‘Met velen kunnen we het drama van slechtziendheid en onnodige blindheid in ontwikkelingslanden bestrijden. We hebben er de kennis, de middelen en het geld voor. Iedereen kan eraan bijdragen. Als oogarts ben ik in de gelukkige omstandigheid om slechtzienden na een staaroperatie te mogen meemaken. Het is een mooi moment, wanneer de operatie geslaagd is en het normale leven weer kan beginnen. Ik heb er veel voor over om dit samen met Eye Care Foundation ook in Cambodja te kunnen realiseren. En gelukkig kunnen we er wat aan doen,’ vertelt Dragt.

Cambodja heeft, op een bevolking van 13 miljoen mensen, slechts enkele oogartsen. Tijdens het bewind van de Rode Khmer (1976-1976) zijn miljoenen hoog opgeleide Cambodjanen vermoord en als gevolg daarvan is er nog steeds een tekort aan goed opgeleide mensen, zoals bijvoorbeeld oogartsen.

Wereldwijd probleem
De WHO schat dat er 31 miljoen blinden zijn in ontwikkelingslanden. Hun blindheid is het gevolg van slechte hygiëne, primitieve woonomstandigheden, eenzijdige voeding en gebrek aan goede medische voorzieningen. Oogziektes en blindheid in deze landen veroorzaken grote humanitaire en economische problemen, terwijl diverse vormen van blindheid, zoals staar, heel goed te behandelen zijn. Staar is de belangrijkste oorzaak van onnodige blindheid. Daarnaast zijn er 60.000.000 mensen die slechtziend zijn en daardoor ook afhankelijk van anderen. Doeltreffende en goedkope maatregelen, zoals een bril of een staaroperatie, geven mensen een eigen leven terug.

De organisatie
Eye Care Foundation heeft als doelstelling het voorkomen en bestrijden van onnodige blindheid in ontwikkelingslanden. Door kennisoverdracht, het financieren van oogkampen, de bouw van oogklinieken en de aanschaf van medische apparatuur wordt een structurele verbetering van oogzorg bereikt. Eye Care Foundation heeft projecten in Zuidoost Azië, de Himalaya regio en in delen van Afrika.