Home|Contact|Veelgestelde vragen|Woordenboek|Nieuwsarchief
Correct Vision
vergroot lettertype Stuur deze informatie door Facebook Deel op Twitter Share on Google+

Refractieve Lensvervanging

Bij hoge graden van bijziendheid, (ouderdoms-)verziendheid of staar is Excimer ooglaseren of het gebruik van een Artisan implantlens vaak niet mogelijk. Om het oog zonder hulpmiddelen toch goed te laten zien, kan de eigen lens, al of niet geheel helder, worden verwijderd.

De eigen lens wordt vervangen door een kunstlensje, dat de rest van het leven in het oog blijft, in dit geval achter de pupil. Het lensje wordt in het lenszakje geplaatst. Dit wordt Refractieve Lensvervanging genoemd (of in het Engels: Refractive Lens Exchange = RLE).

3 soorten lenzen

De sterkte van de lens wordt voor de operatie bepaald met speciale apparatuur. Er zijn drie soorten lenzen: de monofocale lens, de Multifocale Tecnic® lens en de Crystalens®.

Bij verziendheid of bijziendheid wordt meestal een monofocale lens ingezet. Tegenwoordig kan ook een multifocale lens worden geïmplanteerd, zodat hiermee ook de leescorrectie in één keer, geheel of gedeeltelijk, wordt vervangen. Een andere optie bij ouderdomsverziendheid en/of staar is de Crystalens®. Voor de operatie zal de oogarts uitgebreid met u bespreken welke lens voor u de beste keus is. De voor- en nadelen van Refractieve Lensvervanging moeten goed worden overwogen. Deze staan beschreven onder ‘Nazorg’.

Ouderdomsverziendheid

Door het verouderingsproces kunnen zichtproblemen ontstaan door moeilijkheden die de eigen lens kan krijgen met scherpstellen. Dit proces wordt ouderdomsverziendheid of presbyopie genoemd en komt bij mensen vanaf 40 jaar voor.

Eveneens kan er op latere leeftijd staar ontstaan. Staar is een vertroebeling van de natuurlijke ooglens, welke het zicht wazig kan maken. Bij een staarbehandeling wordt de troebele ooglens vervangen door een heldere kunstlens. De Multifocale Tecnis® lenzen en de Crystalens® bieden hierbij een oplossing.

Crystalens®Crystalens®

De nieuwste ontwikkeling binnen de refractiechirurgie en sinds heden mogelijk bij Correct Vision is de Crystalens®. Dit is een accommoderende intra-oculaire lens, hetgeen betekent dat deze beweegt in het oog. Hierdoor kunt u weer perfect zien op korte, lange en tussenafstanden.

Natuur centraal

Bij de ontwikkeling van de Crystalens® stond de natuur centraal. Net als de natuurlijke lens werkt de Crystalens® samen met de natuurlijke oogspier. Hierdoor ‘buigt’ de lens om voorwerpen op korte en lange afstand te zien, en alles daartussenin.

Multifocale Tecnis® lenzen

Dit zijn implantlenzen met multifocale eigenschappen, vergelijkbaar met multifocale brillenglazen maar dan in het oog. Multifocale Tecnis® lenzen hebben een bijzonderMultifocale Tecnis® lenzen ontwerp: aan de voorzijde van de lens bevindt zich een asferisch oppervlak om de contrastgevoeligheid te verbeteren en de achterzijde heeft een speciaal ringenpatroon, dat het mogelijk maakt beelden van ver en dichtbij scherp te zien. De lenzen maken het mogelijk om na de operatie zowel op afstand als dichtbij goed te zien.

Ook bij 'gewone' staaroperatie

Er zijn echter verschillende types multifocale lenzen, die de oogarts samen met u bespreekt. De Multifocale Tecnis® lenzen kunnen nu ook worden gebruikt voor mensen, die een ‘gewone’ staaroperatie ondergaan en daarbij de speciale multifocale implantlens willen hebben. Degenen die hier geïnteresseerd in zijn, zullen dit met hun eigen oogarts overleggen. Helaas worden de extra kosten voor deze lens (ook) niet door de zorgverzekeraars vergoed.

Tarieven
Bel voor een afspraak: 072 - 548 32 30
Bekijk onze voorlichtingsfilm
Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Vraag informatie aan
Volg ons via:
Facebook Twitter Google+
copyright|algemene voorwaarden|privacy|disclaimer|sitemap
03 november 2014
Meld u aan
Doelstellingen Onze specialisten Medisch Centrum Alkmaar Partners Derde Wereld
Ooglaseren Het Oog Bent u geschikt? Verwachtingen Quickscan Vooronderzoek Privacybeleid Aansprakelijkheid
INTRALASIK LASEK/PRK Wavefront Artisan® Refractieve lensvervanging
INTRALASIK LASEK/PRK Wavefront Artisan® Refractieve lensvervanging